Dobré odpoledne, je čtvrtek 18.4.2024, 17:11. Dnes má svátek Rostislav, zítra Marcela.
Detail

Tip na výlet: Stádlec – visutý řetězový most, přenesený na Lužnici k obci Stádlec, FOTOGALERIE

2011-06-07 09:40:11 | Dobrovolný svazek obcí mezi Vltavou a Otavou ©

Stádlec – visutý řetězový most - byl přenesen ze svého původního umístění, to znamená od od Podolského mostu, do nového umístění na Lužnici u obce Stádlec. Důvodem přenesení tohoto mostu bylo napouštění orlické přehrady, která by jej zaplavila. Je jedním z posledních řetězových mostů ve střední Evropě. Jedná se o významnou historickou památku, která je uvedena v publikaci Technické památky zemí Vyšegradské čtyřky.

Foto

Foto: obec ©

Jeden z posledních nejen českých, ale i středoevropských řetězových mostů byl původně postaven podle plánů inženýra Gassnera a B. Schnircha přes Vltavu u obce Podolsko, kde sloužil 113 let na důležité obchodní cestě z Bavorska do Haliče. Kovové části mostu byly sestaveny ze svářkového železa, vyrobeného v železárnách hraběte Stadiona v Chlumu u Třeboně. Řetězový most zde sloužil kde přes sto let (1848 – 1960). Od roku 1942 nad tímto mostem již stál železobetonový Podolský most.

Most byl rozebrán nejen proto, že nad ním stál železobetonový, 510 metrů dlouhý Podolský most, ale také vzhledem k napouštění Orlické přehrady, která by ho zaplavila. Ze zahraničí přišla v 60. letech nabídka odkoupení řetězového mostu - byla však naštěstí zamítnuta a bylo rozhodnuto most, který byl v roce 1959 prohlášen národní technickou památkou, postavit jinde. Celkem bylo navrženo 13 lokalit případného znovuvybudování podolského řetězového mostu: například u Zlaté Koruny nebo v Tismenickém údolí v Táboře.

foto

Fotogalerie: Řetězový most Stádlec
Řetězový most Stádlec

Jako nová lokalita k znovuvybudování původního mostu byla nakonec vybrána řeka Lužnice, nedaleko obce Stádlec (asi 2 km od Opařan na silnici z Tábora do Písku). Po snesení byl most složen v Podolsku a až po deseti letech byl most přemístěn na toto nové místo. Rekonstrukce mostu byla spojena s velkými obtížemi (nečitelné označení kvádrů, chybějící kovové části…) a tak byl dán znovu do provozu až v roce 1974.

Stádlec leží necelé dva kilometry od Opařan na státní silnici z Tábora do Písku. K mostu se od obce Stádlec sjíždí serpentinami po úzké asfaltové silničce. Hmotnost vozidel je na mostě omezena na maximum 1,5 tuny. Most měří 90 m, šíři má 8 m. Některé detaily konstrukce můžete vidět na na naší fotogalerii.

Základní nosnou konstrukci mostu představují čtyři řetězy, na každé straně mostu uspořádané do dvojic. V těchto dvojicích jsou řetězy nad sebou. Řetězy jsou uloženy v pylonech, branách mostu, na kluzných ložiscích. Konce řetězů jsou kotveny do čepů, uložených v obezděných kotevních deskách.

Řetězový most na serveru mapy.cz


Autor: Dobrovolný svazek obcí mezi Vltavou a Otavou ©
Kontakty
Obec

Dobrovolný svazek obcí mezi Vltavou a Otavou

Sídlo Svazku:
Horní Záhoří 8, 398 18 Záhoří






Telefony:
382 284 211 (předseda svazku)
382 284 293 (kancelář a účtárna)

E-mail: obec@zahori.cz

IČO: 69559384

Foto
Nahrajte si Flash Player, pokud chcete vidět více.
Další fotogalerie..
www.vltavaotava.cz
© Dobrovolný svazek obcí mezi Vltavou a Otavou
Právní doložka
Editace